אופרה נגד דיכוי

בית ברנרדה אלבה - אופרה שיוצאת נגד דיכוי ואקטואלית בימים אלה יותר מתמיד, תעלה בבכורה עולמית בחיפה ב 12.3 במרכז "חדרים" ## עפ"י המחזה האחרון מאת פדריקו גארסיה לורקה, אותו סיים לכתוב ביוני 1936, כחודשיים לפני שנרצח... 

יורם מארק-רייך  

אתר כדאי לדעת

בית ברנרדה אלבה. צילום: אבירם פרייברג

עוד הרבה לפני שהתחילו ההפגנות כנגד הרפורמה המשפטית, הגוף הצפוני החדש "אופרה - צפון" החליט שההפקה האופראית החדשה שלו תהיה "בית ברנדה אלבה" עפ"י המחזה האחרון מאת פדריקו גארסיה לורקה, אותו סיים לכתוב ב-19 ביוני 1936, כחודשיים לפני הירצחו בידי אנשי פרנקו הפשיסטים במלחמת האזרחים בספרד.

"אופרה - צפון" התחילה בקונצרטים קאמריים בבתים פרטיים ובסיורים מוזיקליים. הפקת האופרה זכתה במענק תמיכה של משרד התרבות וזכתה לבית חם ממתנ"ס טירת הכרמל. העלאת אופרה עם קונוטציה פוליטית כהפקה ראשונה היא אכן מעשה אמיץ. לקבוצה מצטרף הבמאי החיפאי יונתן שוורץ (תיאטרון הסטודיו), שזהו שיתוף הפעולה השני שלו עם המוזיקאי הרב תחומי אבירם פרייברג – ממייסדי "אופרה - צפון". 

המחזה מספר על האלמנה ברנרדה (60), שכופה הלכות אבלות מחמירות על חמש בנותיה – מהבוגרת אנגוסטיאס ועד לצעירה הפורחת אדלה בת ה-20. רקע זה הוא בסיס לדרמה של תככים בין הבנות עצמן, בעיקר בנוגע למחזר הנחשק של אנגוסטיאס, שלא מופיע על הבמה אבל מסמל את החופש, החיים והיצר האסור.

ברנרדה מתנהגת עם בנותיה באופן דכאני ופשיסטי הכולל אלימות, טרור וסתימת פיות. עוזרת לה במלאכה זו סוכנת הבית. בנותייה, במקום להתאגד נגד הדיכוי מוסטות זו כנגד זו בידי ברנרדה ועושת דברה. שכל אחד יחשוב לעצמו מה יכול להיות הנמשל.

האופרה תעלה בבכורה עולמית בשלושה מקומות בארץ ובחיפה ביום ראשון, 12.3, במרכז "חדרים", ברחוב קריית ספר 25, חיפה.


יונתן ואבירם, אתם מאמינים שאנחנו חיים בתקופה פאשיסטית?

פרייברג: המחזה "בית ברנרדה אלבה" אכן מבשר את עליית הפאשיזם בספרד, תקופתנו מאופיינת באי יציבות פוליטית ושלטונית, ואני מאמין שחייבים להיות ערניים להקצנות ולפגיעה אפשרית בחופש הפרט ובזכויותיו. עם זאת בחרתי ב"בית ברנרדה אלבה" גם מהסיבה הפרוזאית שבקבוצת "אופרה צפון" חברות ביחד איתי המנצחת תם קרני וזמרות. במחזה של לורקה משתתפות רק דמויות נשים.

אבירם פרייברג. צילום: רעות הוכמן

שוורץ: אנחנו חיים בתקופה מסוכנת של ניסיון להכפיף דרך חיים מסוימת על ציבור שלם או הדרתו. ציבור שרק רוצה לחיות ולהגשים את עצמו ביחד ונאלץ למצוא את עצמו כבול לחוקים שמונעים ממנו לעשות זאת. לכן, אני מוצא את המחזה הזה שמוגש לראשונה באמצעות שירה, אולי האלמנט האמנותי הכי קורא דרור שקיים, רלוונטי לימים אלו לציבור בישראל.

יונתן, לאחרונה נפרדת מאמך חנה, שהקימה איתך את תיאטרון הסטודיו ואת בית הספר למשחק של התיאטרון. איך אתה כבן היוצא מאבל כל כך טרי רואה את האבל של ברנרדה?

יונתן: אני ואמא היינו מאוד קרובים. דיברנו שעות ובאופן יומיומי. אני רואה בבימוי המחזה הנשי הזה מחווה לאמא שנאבקה ככל שיכלה בסרטן. עכשיו זה נגמר. אני מקדש את החיים. אמא היתה בדיוק ההיפך מברנרדה. היא קיבלה אותי כמו שאני, וגם את בן הזוג שלי. היא היתה לגמרי האנטיתזה לברנרדה.

אבירם, איך אתה חושב שתושבי הצפון יקבלו אופרה מודרנית?

אני חי בצפון כבר 19 שנה ופוגש קהל מאוד סקרן. היה לי חשוב להקים את "אופרה - צפון" כדי להעסיק מלחינים, יוצרים ומבצעים שמרכז פעילותם בצפון הארץ. חשוב לנו מאוד להופיע בפני קהל מקומי. חשוב לציין שהטקסט של המחזה קוצר ועובד לכדי אופרה (עפ"י התרגום של רבקה משולח). בהלחנה יש הרבה השפעות ספרדיות עממיות ולהפקה מצטרפת גם רקדנית פלמנקו.

ואיך תושבי הצפון מקבלים את המשפחה הגאה שלך?

אני, רונן והילדים רואים את עצמנו כמשפחה רגילה. הילדים גדלו לתוך המציאות הזאת, ואנחנו מקפידים לאורך השנים לא לעשות מזה עניין. בהתאם לכך גם הסביבה מתייחסת אלינו, בקבלה. אם יש משהו שאנחנו גאים בו בחינוך שלנו זאת האפשרות שאנחנו מעניקים לכל אחת ואחד מהם להתפתח על-פי דרכו בנטיותיו האישיות".

ומה אתה אומר על היציאה הפומבית של יאיר שרקי מהארון?

יציאה מהארון היא צעד אמיץ וחשוב מאוד. יאיר שרקי מגיע בדיוק מאותה חברה, שעשויה להיות דכאנית כמו באופרה. העיתוי שבחר, דווקא בתקופה כל כך מתוחה בישראל, השתייכותו למגזר הדתי והיותו דמות ציבורית הופכות את המעשה לראוי לציון והערכה.

+++


תם קרני - מנצחת

תום בן-ישי – סופרן 

אלינור גרינברג – סופרן

שירה שיש – סופרן

מור רוזנפלד – סופרן

לילך טולנאי טורקאן – מצו-סופרן

כרמל בן-אפריים – מצו-סופרן

איריס בריל – מצו-סופרן

דליה טרייביץ' – סופרן

מעין יגיל - רקדנית פלמנקו

פסנתר – אנה דייחין / אליסה קוזניצ'וב


חדרים. ראשון, 12.3. בשעה 20:30. כרטיסים: 04-8571102