ביום ראשון, 13.7.25, בשעה 10:00, תיפתח במוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית בחיפה תערוכה קבוצתית חדשה, הנושאת את השם "יפן במלאכת יד" ## בתערוכה יוצגו מעל למאה יצירות ומוצגים העוסקים בפעולות אומנותיות במלאכות יד יפניות
יורם מארק-רייך
אתר כדאי לדעת
פבל דיברוב, מבחר קופסאות, באדיבות האמן
ביום ראשון, 13.7.25, בשעה 10:00, תיפתח במוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית בחיפה תערוכה קבוצתית חדשה, הנושאת את השם "יפן במלאכת יד" (Handmade Japan). בתערוכה יוצגו מעל למאה יצירות ומוצגים העוסקים בפעולות אומנותיות במלאכות יד יפניות. בתערוכה משתתפים כעשרה אמנים יפניים וישראליים, ובנוסף מוצגות בה יצירות מתוך אוסף המוזיאון. התערוכה מתקיימת בסיוע שגרירות יפן בישראל, המכון הצרפתי בישראל וטויוטה ישראל.
אמנות יפנית היא במהותה שימושית ולא אמנות לראווה. אמנים יפניים הם בראש ובראשונה בעלי מלאכה. מלאכות יד מסורתיות הן חלק חשוב בחיי היומיום ביפן בכל רובד של החברה היפנית. התערוכה מתמקדת במגוון פעולות אמנותיות המאפיינות את מלאכת היצירה היפנית מאז ועד היום, כפי שהן באות לידי ביטוי באמצעות חפצים שונים.
חלק מהחפצים המוצגים בתערוכה הינם מאוסף מייסד המוזיאון פליקס טיקוטין וחלק נוסף הוא מעשה ידיהם של בעלי מלאכה מקומיים מישראל ומיפן. על קירות המוזיאון מוצגים תצלומים של הצלם הצרפתי פייר-אלי דה פיבראק ממסעו בן שמונת החודשים ביפן, שדרכם הוא מנציח את האסתטיקה היפנית בחיי היומיום.
החפצים המוצגים בתערוכה משקפים קשת רחבה של מלאכות ופעולות אמנותיות לצד הצצה אל חיי היומיום ביפן. לדברי אתי גלס גיסיס, אוצרת מוזיאון טיקוטין: "פעולות אלה הן רק חלק מעולם היצירה היפני, וההתמקדות בהן מסמנת שחשיבותו של תהליך היצירה אינה פחותה מחשיבותו של התוצר הסופי. החפצים השונים המוצגים כאן אינם חפצים אקזוטיים או שרידי תרבות עבור עיניים מערביות, אלא חלק בלתי נפרד מחיי היומיום של יפנים בני העת הזו. בחברה היפנית המודרנית לכל אישה לפחות קימונו אחד, בכל מטבח נעשה שימוש בכלי חמר וחרסינה מקומיים ובכלי לכה, ובכל בית מחצלות קש פרושות בחדר אחד לפחות.
פייר-אלי דה פיבראק, מתוך הסדרה האקאנאיסונזאי, 2019, באדיבות האמן
"התערוכה איננה מתיימרת לייצג את יפן אלא להציג נדבך תרבותי חשוב של עולם היצירה ומלאכת היד. מלאכה ויצירה, חומר, פונקציה וביטוייהם בחיי היומיום הם אלמנטים שרוגים, בלתי ניתנים להפרדה. באמצעות הגלוי לעין, קרי הצורה, הטכניקה והחפצים המוכרים, התערוכה מבקשת להאיר את הרוח החבויה בעולם היצירה ומלאכת היד".
בפאטיו המוזיאון ימוקמו 3 עצים ממוזערים, שיצר אמן הבונסאי שגיא ברון. הבונסאי הוא פן נוסף של מלאכת המזעור החביבה על היפנים בתחומי יצירה מגוונים. התערוכה תכלול כמה כמה פינות יצירה והתנסות לכל המשפחה: בחלל המרכזי תמוקם פינת אוריגמי "אלף עגורים לשלום״, שבו יוזמנו המבקרים להכין עגור מקיפולי נייר. בנוסף, בפאטיו, יוכלו המבקרים להתנסות בגירוף יפני של חול ובעיטוף בבד בשיטה יפנית הנקראת "פורושיקי".