כניסת אמנים
נעם סמל / מטר
זיכרונות וסיפורים מן החזית של התרבות הישראלית.
ב־1967 נדבק נעם סמל – כיום מבכירי אנשי התרבות בישראל ומי שניהל את תיאטרון חיפה, הקאמרי והבימה – בסוג מיוחד של חיידק במה; הוא לא רצה לעמוד באור הזרקורים, ומצא את מקומו הטבעי בצד הבמה ומאחורי הקלעים. מאז ועד היום, הוא שותף לרגעי מפתח בתרבות הישראלית.
כשאריק איינשטיין ואורי זוהר הסתובבו בדרכים וכתבו את "סע לאט"; כששלמה ארצי הפתיע עם "גבר הולך לאיבוד"; כשיוסי בנאי הבריק עם "פרצוף של צועני"; כשנינה סימון הפציעה בארץ לשתי הופעות מיתולוגיות; סמל היה שם. הניע, יזם, הגה, ליווה.
גם כשתיאטרון חיפה נולד מחדש עם "גטו", "פלשתינאית" והבמה הערבית־יהודית; כשענת גוב ועדנה מזי"א עשו מהפכה נשית בתיאטרון הישראלי; כשאיתי טיראן זהר ב"המלט"; כשחנוך לוין ירה מחזות מופתיים בצרורות; וכשאלן גינסברג ויבגני יבטושנקו עשו קבלת שבת בניו יורק, סמל היה שם ולא היסס לערער על הקונצנזוס – מתוך אמונה שלמה שזהו תפקידה של אמנות.
ב'כניסת אמנים' מרים נעם סמל מסך מעל עולם התרבות בארץ, משתף במסלולו המסחרר בין שלל תפקידי ניהול, ומספק מבט נדיר מבפנים על דמויות, על יצירות, על אירועים, שהם חלק בלתי נפרד מהארץ הזו, ומאיתנו, החיים בה.
נעם סמל, מנכ"ל התיאטרון הלאומי הבימה, התחיל את דרכו בעולם התרבות והבידור בתיאטרון העממי א. דשא פשנל, היה מנכ"ל התיאטרון העירוני חיפה בשנות השמונים ומנכ"ל התיאטרון הקאמרי של תל אביב בין השנים 2017-1992 ושימש קונסול התרבות של ישראל בארצות הברית בין 1992-1988.
סמל נולד ב־1946 בנס ציונה, לרבקה ויוסף סמל. אביו היה ראש המועצה הראשון של המושבה. בוגר לימודי משפטים מהאוניברסיטה העברית. היה נשוי לסופרת והמשוררת נאוה סמל, שהלכה לעולמה ב־2017.
410 עמודים, 118 ₪.