תרפיית הקולות היריבים / ד"ר עודד מבורך / מטר

תרפיית הקולות היריבים

ד"ר עודד מבורך / מטר  

מושגים כמו היגיון, צדק ואמת הם רעל במערכות יחסים, והם החומה שמונעת מאיתנו שינוי. כך טוען הפסיכולוג ד"ר עודד מבורך שמציע גישה פסיכולוגית חדשנית ונועזת הקוראת להשתחרר מהמושגים שמביאים אותנו להיות צודקים, להתחפר בדעתנו ומכאן גם ולמבוי סתום. כשירו של יהודה עמיחי -  "מן המקום שבו אנו צודקים, לא יצמחו לעולם פרחים". 

ד"ר מבורך הוא פסיכולוג מסוג אחר שמקדם שיח טיפולי שוויוני בין מטפל ומטופל ודיאלוג ישיר לא ביקורתי בגובה העיניים.

הדגש בה הוא על:

  • רצון חופשי

  • פנים לעתיד

  • רב קוליות במקום זהות אחת מונוליטית

  • נקודת מבט סובייקטיבית

  • הגמשת עמדות אבסולוטיות

  • יציאה מדפוסי סבל והאשמה

כמו הרב קוליות של באחטין, מבורך מסביר שבתוך כל אחד מאיתנו יש מספר זהויות או קולות, עם סגנונות חשיבה, יצרים רצונות ורגשות ייחודיים. הקולות לעיתים נאבקים ביניהם על מימוש עצמי, ולכן יש פעולות שלנו שנראות סותרות או לא מובנות, שבעצם נותנות ביטוי לקולות "לא מודעים" או "מודחקים".

על מנת לחולל שינוי, הגישה קוראת לגבש מרכיב זהות מרכזי משותף לכל הקולות, שבהרבה מובנים מזכיר את פוליטיקת הזהויות המודרנית שמשחררת מתבניות מוכרות של זהויות ומכירה בספקטרום של התנהגויות אידאוסינקרטיות.

דפנה גילתה שלמרות שהיא משתוקקת לרדת במשקל יש בה קול חזק שפועל הפוך, שרוצה ספונטניות, רוצה להשתחרר מהמחשבות הטורדניות על קלוריות, וסולד מהמאמצים הנואשים להרשים את הסביבה במראה צעיר, סקסי ורזה.

יעל שסבלה מחרדת נהיגה חשפה מתוכה קול שרוצה להישאר מוגבלת בנהיגה כדי להשתחרר מתפקידה כ"נהגת המשפחה", קול שרוצה לטפח לעצמה חיים יותר עצמאיים בלי לחוש אשמה.

"אני בקושי גורר את עצמי לעבודה, המטופלים שלי ממתינים במסדרונות, ואתה טוען שיש בי קול שרוצה את הדיכאון?" התלונן ד"ר מלמד. רק אחרי שפרם את הקשר בין אחריות מלאה על חייו לרגש האשמה, פרץ ממנו זרם רעיונות. "אז הקול שרוצה דיכאון רוצה למעשה סגנון חיים פחות תחרותי ומתיש, רוצה ליהנות מקשר זוגי, מיניות ואהבה, ופועל בדרכו להחליש את הקול ההישגי." 

'תרפיית הקולות היריבים' – גישה פסיכולוגית מעשית, חדשנית ונועזת, סייעה לשלושתם להשתחרר מעמדה של סובלים ומאשימים ומהאמונה בערכים כמו צדק, היגיון ואמת אשר לעתים הופכים לנשק במערכות יחסים. היא עודדה אותם לקיים דיאלוג פנימי לשיתוף פעולה בין הקולות היריבים בתוכם, בדומה לבני זוג בעלי רצונות מנוגדים שבוחרים ללמוד לחיות בשיתוף ואהבה. דפנה התייצבה במשקל גופה, השתחררה מהמחשבות הטורדניות והתאמצה פחות להרשים את סביבתה; יעל חזרה לנהוג רק לאחר שהצטרפה לקבוצת רוכבי אופניים, קבעה לנסוע עם חברות לחו"ל והשתחררה מתפקידה כנהגת המשפחה; וד"ר מלמד אימץ סגנון חיים יותר חברתי-זוגי ופחות תחרותי.'

תרפיית הקולות היריבים' הוא מדריך מקיף המיועד לקהל הרחב ולמטפלים. הוא מציג שלב אחר שלב את הרעיונות התיאורטיים של הגישה משולבים בהכוונה מעשית, בדוגמאות מעולם הטיפול היחידני והזוגי, בטכניקות טיפוליות חדשות וּותיקות, ובסיפורו האישי של המחבר.

זהו ספרו השלישי של ד"ר עודד מבורך, פסיכולוג קליני בעל ניסיון עשיר בטיפול אישי, קבוצתי וזוגי.  

382 עמודים, 118 ש"ח.