ארְיָה / נזנין הוזאר / אריה ניר

ארְיָה

נזנין הוזאר / אריה ניר 

רומן היסטורי שעוקב אחרי הדמות הראשית לאורך שלושים שנה – משנות החמישים ועד למהפכה האיראנית בסוף שנות השבעים. הדמויות ברומן מגיעות משלל רקעים ואזורים בטהרן – הן מהשכונות האמידות של צפון העיר והן מהחלק הדרומי הנחשל והעני. הספר מצליח להיכנס לחייהן של הקבוצות השונות בחברה האיראנית של טהרן – המוסלמים, הזורואסטרים, היהודים, הנוצרים והבהאיים, ובד בבד מצליח לשזור בתוכו את המיתולוגיה הפרסית העתיקה. המסע של הקוראים אינו מסתכם בתהפוכות חייה המרתקות של אריָה, אלא גם עובר מקבוצה לקבוצה בהקשר המשפחתי האינטימי. הספר מתאר חיים בדו-קיום (חבריה הטובים של אריה הם נער ארמני נוצרי ונערה שאביה אתאיסט ואמה מוסלמית אדוקה), אבל גם נוגע במתח בין העדות והקבוצות השונות ובהשפעתן על מהלך ההיסטוריה.

תקציר: באיראן של שנות החמישים, נהג צבאי ושמו בהרוז מגלה תינוקת נטושה בסמטה. כשהוא מאמץ אותה וקורא לה אריָה אין לו מושג עד כמה תעצב היתומה התוססת וכחולת העיניים את עתידו. לאורך שנות ילדותה ונעוריה אריה קרועה בין שלוש דמויות אם שהועיד לה הגורל: זהרה, רעייתו של בהרוז שמתעללת בה ללא רחם; פרשטה, האלמנה העשירה שמציעה לה מפלט אך אינה מסוגלת להעניק לה אהבה; ומהרי, האישה הענייה שסודותיה ינפצו את כל מה שאריה ידעה על חייה.

בה בעת רוחות של שינוי מתחילות לנשוב באיראן. השמועות בדבר חומייני, איש דת נלהב הגולה בפריז ומציע עתיד חדש למולדתו, עושות להן כנפיים. בעין הסערה אריה מתאהבת בבחור ארמני שנלכד בצד הלא־נכון של המהפכה, ועד מהרה היא נסחפת בגלי ההתקוממות שתשנה את פני ארצה – ואת בני עמה – לבלי הכר. 

נזנין הוזאר נולדה באיראן והיגרה עם משפחתה לקנדה בתקופת מלחמת איראן-עירק. היא נולדה בתקופה שלפני המהפכה, ימים שבהן הפרות קשות של זכויות אדם ודיכוי נשים החלו להיות מחזה נפוץ. היא ראתה את אִמה עוברת התעללות ברחובות, וככל שהתבגרה התחילה להרגיש גם על בשרה את הדיכוי ואת הדחיקה לשוליים. נזנין ביקשה למקד את הסיפור בנשים ובהקשר משפחתי שאינו פוליטי. האימהוֹת בסיפור מייצגות את המבנים החברתיים, את העוול ואת העוני שנוצרו עם השנים. היא ביקשה להוליך את אריה דרך הנשים השונות המגדלות אותה, וכל אחת מהן מתמודדת אחרת עם תכתיבי החברה ומאורעות ההיסטוריה.

נזנין כתבה את הספר לאיראנים וללא-איראנים גם יחד: היא רצתה שהלא-איראנים יכירו את איראן האמיתית והמגוונת, מעבר לתדמית המדינה השנואה ומחרחרת המדון במזרח התיכון; שילמדו על תרבותה העמוקה והעשירה, על יופייה ועל פגמיה וכך יכירו אותה בצורה מדויקת יותר. עבור האיראנים ביקשה נזנין ליצור תיעוד היסטורי של תקופה סוערת וחשובה בתולדות ארצה – תיעוד שיתמקד בחיים בשטח, בעולמם של האנשים הקטנים על רקע הטלטלות העצומות שמתרחשות מעל לראשם. בעיניה ישנה חשיבות מהותית לנקודת המבט של מתעדי ההיסטוריה ולאג'נדה שביקשו להעביר. אריה מנסה לספר סיפור מדויק ואנושי יותר. 

432 עמודים.  98 ₪.

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.